Tuinontwerp maken? Vergeet deze punten niet!

Tuinontwerp maken? Vergeet deze punten niet!

Een prachtige tuin begint met een doordacht ontwerp, net zoals een woning met een bouwtekening begint. Of je nu een ervaren tuinier bent of een beginner met groene vingers, het (zelf) maken van een tuinontwerp is een stap die je niet over moet slaan. Zonder goed plan neemt de kans op telleurstelling toe. In dit blog nemen we je daarom mee door de stappen van het ontwerpen van je eigen tuin.

Het maken van een tuinontwerp is overigens niet alleen aan te raden voor nieuwe tuinen, maar ook in geval van tuinrenovatie. Je tuin renoveren betekent meestal dat je een groot gedeelte van de tuin opnieuw aanlegt, ook dan is het goed om van tevoren uit te werken hoe de aanpassingen eruit moeten komen te zien.

Maak een plattegrond van je tuin

Begin met het maken van een plattegrond. Meet je tuin op en maak een eenvoudige plattegrond, bijvoorbeeld op een A3-vel. Dit geeft je een goed overzicht van de grootte en vorm van je tuin.

Noteer eventuele bestaande elementen die je wilt behouden, zoals bomen, struiken en paden. Noteer verder zaken zoals schaduwrijke en zonnige plekken, evenals de afwatering van je tuin. Deze elementen hebben invloed op wat je kunt planten en waar.

Bepaal waar je nieuwe tuin aan moet voldoen

Bedenk wat je wilt bereiken met je tuin. Wil je een bloementuin, een moestuin, een speelplek voor kinderen of misschien een ontspanningsruimte? Maak een lijst van wat je graag terug wilt zien in je nieuwe tuin. Zo voorkom je een hoop ‘had ik maar…’ momenten.

Ter inspiratie, denk bijvoorbeeld aan de volgende aspecten:

Terrassen en zitplekken: Waar wil je zitten en van je tuin genieten? Plaats zitplekken in zonnige of beschutte hoekjes.

Beplanting: Overweeg verschillende hoogtes en structuren. Zorg voor een mix van bomen, struiken, vaste planten en seizoensbloemen.

Speelruimte: voor de kinderen en/of huisdieren.

Kies je planten

Kijk naar je plattegrond en bepaald de invulling van de beplanting. Kijk daarbij ook naar de maximale omvang van de verschillende planten die je wilt poten. Wat nu een leuke kleine boom kan zijn, kan over een paar jaar een veel te grote boom worden.

Let naast de grootte van de planten op zaken zoals zonlicht, wind en bloeitijd. Het levert een trieste aanblik in de winter op als je bijvoorbeeld alleen maar seizoensplanten kiest, die zijn dan afgestorven.

Kies daarnaast voor inheemse planten, zo draag je bij aan het herstel van de biodiversiteit. Bovendien zijn inheemse planten over het algemeen onderhoudsvriendelijker dan planten die oorspronkelijk uit andere landen komen.

Maak een definitief ontwerp

Als je tevreden bent met je conceptontwerp, kun je dit uitwerken tot een definitief plan. Werk de details uit, zoals de exacte plantenkeuze, de materialen voor paden en terrassen en de plaatsing van verlichting. Maak vervolgens een begroting voor alles wat je aan moet schaffen voor jouw nieuwe tuin. Op die manier weet je of de plannen die je voor ogen hebt financieel haalbaar zijn.

Tuinontwerp in 3D laten maken

Merk je op dat je het lastig vind om een tuinontwerp te maken, bijvoorbeeld om je er geen goed beeld bij kunt krijgen? Dan raden we je aan om een tuinontwerp in 3D te laten maken.

Je kunt dan een virtuele wandeling door je nieuwe tuin maken en ervaren of het allemaal naar wens is. Een tuinontwerp in 3D laten maken kost vaak nog geen €1.000,- en geeft je veel zekerheid om het eindresultaat. Het is dus absoluut het overwegen waard.