Je kent het wel: de wekker gaat, maar je kan gewoon écht niet uit bed komen. Voor één dagje is dat niet zo’n ramp en twee dagen is ook nog wel te overzien. Maar wanneer het enkele weken duurt, begint het toch wel erg vervelend te worden. Hoe komt het dat je uit het niets zo’n laag energieniveau hebt en nog belangrijker: hoe los je het op? Op die vragen geef ik je in dit artikel antwoord.
Hoe ontstaat een laag energieniveau
Een laag energieniveau kan verschillende oorzaken hebben. De meest simpele en voor de hand liggende oorzaak is dat je te weinig slaapt en dus een slaaptekort hebt. Toch is het vaak niet zo eenvoudig, want die slapeloze nachten hebben vaak ook weer een achterliggende oorzaak. Vaak komt dit door te veel stress, een slecht voedingspatroon en/of te weinig beweging. Omdat de oorzaken zo uiteen kunnen liggen is het belangrijk om alle punten na te gaan en te optimaliseren. Zo weet je dat je een gezonde levensstijl naleeft en je binnenkort weer kunt genieten van een verhoogd energieniveau.
Hoe los ik het op
Zoals ik eerder al heb benoemd liggen de oorzaken van een laag energieniveau erg uiteen. Het is daarom belangrijk om je niet blind te staren op één oplossing, maar de oplossingen te bundelen en een gezonde levensstijl aan te nemen. Toch blijkt dit voor vele mensen niet zo gemakkelijk als dat het lijkt. Logisch ook, want ons leven zit vol met ongezonde verleidingen. Vroeg naar bed gaan wordt door je omgeving al snel als ´saai´ bestempeld. Ook dat o zo heerlijke burger restaurant overslaan, omdat je gezond wilt eten wordt over het algemeen niet erg gewaardeerd. Hieronder geef ik je een aantal tips die je helpen om toch aan de slag te gaan met een gezonde levensstijl en het verkrijgen van een hoger energieniveau.
1. voedingspatroon
Wat je erin stopt, komt eruit. Als jij alleen maar vette hap en ongezonde troep in je lichaam gooit, voel jij je vanzelfsprekend ook zo. Ik ben de laatste die zal zeggen dat je helemaal geen ongezond eten meer moet eten. Een vette hap op zijn tijd is gewoon genieten, maar wanneer je dit dagelijks doet gaat het de verkeerde kant op. Door gebruik te maken van een calorieën tracker en dit proactief in te vullen voor de hele week, heb je een beeld van wat je gaat eten en ben je voorbereid. Zo kom je minder snel in de verleiding om toch nog even snel die vette hap te eten. Want ja, je hebt al zoveel moeite gedaan om je voeding voor de hele week in die app te zetten. Dan kun je het maar net zo goed naleven, toch?
Je hebt verschillende apps die je hiervoor kunt gebruiken. Zelf gebruik ik hier de Rebody app voor, die inbegrepen zit bij mijn personal training traject van Rebody Maastricht, maar je kunt hier ook prima een andere app zoals MyFitnesspal voor gebruiken. Het is maar net wat je fijn vindt en waar jij persoonlijk het meeste behoefte aan hebt.
2. sporten
Je bent vast wel bekend met de uitspraak: met energie, maak je energie. En zo is dat maar net! Zelf was ik echt totaal geen fanatiek sporter, maar sinds ik heb gezien wat de voordelen hiervan waren op mijn energieniveau ben ik het gaan omarmen. Na vele pogingen te hebben gedaan, heb ik destijds toch maar de hulp van Rebody Personal Training ingeschakeld, maar als je zelf de motivatie kan opbrengen is dat zeker niet nodig. Ik heb tijdens dit traject wel ervaren hoe krachttraining er bij mij voor heeft gezorgd dat ik mij weer fit en zelfverzekerd voelde. Dit zorgde ervoor dat ik in de ochtend een stuk fijner opstond en ook écht zin had in de dag. Daarom ben ik er heilig van overtuigd dat wanneer jij je voeding op orde hebt en dit combineert met (kracht)training, jij je energieniveau binnen no-time weer op peil hebt. Veel succes!